Quote of the Day

What goes around comes around.

Wednesday, November 24, 2010

How to Prepare Green Tea

Waktu nak masuh UTM awal-awal sem dulu, biaselah beli stok makanan kat rumah banyak-banyak. And then dekat kabinet dapur tu ade banyak lah teh-teh dari India yang tak dibuka lagi sebab orang kt rumah semua jenis minum kopi. So, since I like tea very much, and tak sampai hati nak tengok daun teh ni dibiarkan expired begitu sahaja, maka bawak lah Mint Green Tea pergi UTM dengan harapan dapat minum teh hari-hari nanti badan jadi kurus.

Last-last, teh ni pun ditolak tepi sebab terlalu malas busy nak masak air. So, sebelum semester tahun ni berakhir, tergeraklah hati nak buat mint green tea tu. Rupe-rupenye kat dalam sachet ni ade bagi steps nak buat green tea. So ini lah dia step-step nak buat teh:

1. The first important thing is water. Try to use distilled water or spring water if possible, but never the tap water.
2. Secondly the water temperature. The temperature should be in between 80 to 90 degree Celsius. The best method to get this temperature is - let kettle sit for four to five minutes after the water boils.
3. Use approximately one teaspoon full or 2 grams of tea per cup to make perfect tea and add a little cold water over the dry leaf before adding freshly boiled water of 80 to 90 degree Celsius temperature.
4. Now pour the not so boiled water on the tea leaves or bags and infuse it 1-2 minutes (depending on the personal preference of the drinker) and ensure that the tea leaves are floating freely in water.
5. After adding water to the tea, cover the cup or pot so that the volatile essential chemical compounds don't evaporate and get lost to the air.
6. After 1-2 minutes infusion remove tea leaves or bags from the cups or pot and wait another 3-4 minutes. Surprisingly it tastes good at room temperature.
7. Enjoy your cup of tea.


Bloody hell. Lamenye nak tunggu teh siap! Macam nak masak daging kicap je.

How to prepare green tea according to my step? Simple. Pour the hot water inside the cup with tea bag and enjoy!

Friday, November 19, 2010

Exam season

I admit. I am a disgrace among the bloggers. I don't update my blog every night. I know that assignments and exams are not an excuse. Now I know that writing IS hard work. Nasib baik tak ramai orang bace blog ni so I don't have to deal with di-mana-kamu-menghilang lectures.

Anyway, as you know, other than monsoon season, we are also have to deal with exam season. This does not apply to university students only. Budak-budak UPSR dah dapat result and tengah bertungkus lumus nak masuk SBP (interview? really?). PMR students just finished their paper and now celebrating their not-so-long freedom. SPM students baru nak sibuk fahamkan integration, human anatomy, newtons law and chemical reaction etc. STPM...not sure tapi haritu baru je tgk iklan exam untuk budak stpm. Me? gosh.. now where to start. Draft for final year project yang tak siap-siap lagi. Pastu ade presentation lagi. Nasib baik tahun ni ade 3 paper je. Kesian tgk junior-junior yang kene amek 7 paper.

But that doesn't stop me from enjoying myself a bit. I saw a couple of movies in my absences.

The first one is RED (Retired Extremely Dangerous) starring Bruce Willis and a couple of famous actors/actresses.

I recommend this for those yang suke tengok cerite tembak menembak and espionage. Honestly, it is quite refreshing because instead of a macho guy who works for CIA selamatkan very stunning sophisticated woman (very much like Love Savage Secret), this is all about an old guy recruit his old team (literally) in order to save themselves being erase by the "wet" team. And oh, not forgetting a non-threatening woman involved in this situation.

Being a chic-lit lovers, of course I won't push aside Life As We Know It. The title of the movie is a little bit long, but hey, if there is Katherine Heigl and the oh-so-cute Josh Duhamel, then the movie is at least bearable.

If you are a guy and want to pick a romantic comedy movie to watch with your girlfriend, then don't hesitate to pick this one. Although it is not one of my favorite, at least the movie has its own charm (read: the baby). Other than that, I guess this is more for the grown up movie because not many can relate the difficulties of raising a child and their tantrum (unless if you have the experience).

How about The Switch?

Oh god. Its boring!! BORING!!! A waste of time and money I tell you that. The only this that IS interesting is the card that filled with sperms. Thats all. Itu pun time awal-awal. Honestly, I won't waste my time anymore talking about it. NEXT!!

The latest movie I saw recently is not Harry Potter. It is Unstoppable. Please, the title is short enough to get your attention.When you see the poster, you just want to know what has Denzel got himself into this time.

Turns out it is another train movie. I guess Denzel just loves the train in Pelham 123 that he decided this time he wants to be INSIDE the train. Ape-ape pun, I know I won't be seeing this movie twice. It is not that boring. Its just me. I don't like this sombody-makes-a-stupid-mistake-and-now-Im-the-one-saving-the-day type of movie. Interestingly enough, this movie is INSPIRED (please note that), not BASED on the true story. It has differencesss ok. The real incident, on May 15, 2001 a 47-car locomotive left Toledo, Ohio rail yard without an engineer and it wasn't stopped until 66 miles later. No one was injured though.

All in all, it is not a very bad week either. 2 very good movies, 1 so-so and 1 unbearable. Ok lah tu..

Friday, October 29, 2010

of like.love.lust

What is the differences between like, love and lust?

I like this.
Stuart Weitzman clutch

I fell in love with this.

Badgley Mischka cocktail dress

But I'm lusting over this.

Christian Louboutin pump
Enuf dreaming. Back to work

Friday, October 22, 2010

Who is THAT guy?

Hari ni, lepas beli bihun dari 'makanan makanan' untuk makan malam, niat sudah pasang dihati nak tengok cerita Iron man 2.
poster pn still Iron man 1

 Yes, I know lambat giler nak mati baru nak tengok cerita ni. Iron man pulak tu!! I mean, its a must seen movie tahap category paling paaaaaaaaaaling atas sekali. People literally cancel their colon appointment sebab nak tengok cerita tu okey. So anyway, I'm not writing this blog to discuss about Iron man. Dah nak berkurun dah cerita iron man tu da kuar. What I want to discuss is the superheroes cameo in this movie. Not one. But two Marvel superheroes!! (ok.granted bukan lah flesh and blood superheroes.just tunjuk weapon diorang aje. but still..that counts for something)

Ok. Which part I'm talking about? Yang first tu, time Tony Stark nak renovate rumah die sebab nak buat new element, die mintak agent phil bagi perisai yang ad color biru dengan merah tu sebab nak levelkan device die. It's not exactly a rocket science pun. Anybody sees that pun boley tau yang tu Captain America punye perisai although design die lain sedikit. Captain Who?? Keep reading and I'll explain it to you later. 

The second scene is the very last scene. After ending yang tulisan panjang-panjang tu habis and then ade kuar kereta kat tengah not so padang pasir mexico tu. And then agent phil tu kuar and die tengok ade kawah besar and ad hammer dekat kawah tu kan. Itu lah Thor punye weapon!! sape la pulak si Thor ni..

Now you understand the title of this blog.

After doing a little research...these two superheroes play a very important upcoming characters in the movie called....

The Avengers!!!
(Depan dari kiri: Hulk, Black widow, Captain America, Iron Man, War Machine)
(Belakang, dari kiri: Wasp,tak kenal, Nick Fury, Thor)
The Avengers ni (of cos korang tau name ni dari report card iron man) is a group of superheroes untuk melawan orang-orang jahat di muka bumi.( http://marvel.com/universe/Avengers ) so, dalam upcoming movie ni, tak sume superhero yang ade. Iron man definitely muncul. Hulk jugak (altho edward norton tak jd bruce banner membuatkan I sedikit hampa). Yang Nick Fury pun ade. Agent Phil jugak. And also natasha romanoff/black widow (funny how scarlet johansson punye husband jadi hero green lantern untuk musuh ketat Marvel). Rhodey pun masuk jugak. Based on http://www.imdb.com/title/tt0848228/ hawkeye (si pemanah yang cekap), Thor dan Captain America pun masuk. Yelah. Judging from the cameo in iron man movie, tak kan la nak bazir iklan advertisment begitu sahaja.

So, diorang decide nak keluarkan movie untuk superheroes masing-masing sebelum cerita avengers ni keluar tahun 2012. Memandangkan trailer pun dah siap, nampaknya movie Thor akan dikeluarkan dahulu.
Thor, the god of thunder
Thor ni sebenarnye anak luar nikah akibat kesengalan bapanya dan goddess di dalam sebuah gua. Oh, btw, ayah Thor, Odin, pun god jugak. Sebab tu Thor tu kuat giler nak mampus. Anyway, Thor ni sebab die buat hal kat kampung die (biase lah. Darah muda), ayah die hantar Thor kat bumi jadi orang yang lemah dan tak berdaya sebab nak bagi pengajaran. Name glamer Thor kat bumi tu Donald Duck Blake. Die ni sangat lah lemah sampai nak berjalan pun guna tongkat. Tapi bile die hentak je tongkat die sekali, jeng jeng jeng... die pun jadi malik noor.
Donald Blake
The mighty Thor
Anyway, since trailer die dah kuar and nampak macam bes je. Not to mention casting die agak menarik. Anthony Hopkin jadik si bapa yang playboy dan Natalie Portman jadi scandal Thor, sangat-sangat tidak sabar! (For more informations on the character Thor, sila click http://marvel.com/universe/Thor_(Thor_Odinson) . Kalau nak tengok hal-hal berkaitan dengan muvi, sila tekan http://www.imdb.com/media/rm2901573632/ch0036546)

Ok, next. Siape la pulak Captain America ni? As far as I can remember, Captain America ni dulu-dulu ade cerita kartun die I selalu tengok time kecik-kecik. Sebab tu tau pasal perisai tu.
jgn tertipu.brad pitt tak berlakun pn dlm
cite ni
there is not much to tell about capt america other than an ex-military yang volunteer untuk top secret project yang menyebabkan die jadi capt america dan berjuang untuk memartabatkan agama, bangsa dan negara. Weapon of choice merupakan shield die yang ad gambar bintang kat tengah-tengah dan choice of color red, blue and white (tak original la). Later, Capt America jadi kawan baik Iron Man (tak penting pn tapi saje nak inform). This movie will be title as Captain America: The First Avenger dan akan keluar pada 22 July 2011. For more information on Captain America, pls visit http://marvel.com/universe/Captain_America and http://www.imdb.com/title/tt0458339/ to know more about the movie. 

Apa-apa pun, I buat update pasal cerita superheroes ni bukan sebab I kipas susah mati komik diorang. Tapi sebab cerita die nampak macam sangat-sangat menarik. Not only die gabungkan sume superhero-superhero yang faymes. orang yang faymes pun die gabungkan dalam satu movie. Honest to god, the only movie yang boleh buat I seexcited macam cite ni kalau DC Comic start buat cerita Justice League.

Thursday, October 21, 2010

Vain am I?

What is vain? definition; excessively proud of or concerned about one's own appearance, qualities, achievements. Itu ape yang I jumpe bile I type "vain" kat google. (tak caye? maka sila lah check di http://www.google.com.my/search?hl=en&source=hp&biw=&bih=&q=vain&btnG=Google+Search)

Malam semalam, before nak tido, I usually make a list ''things I want to buy next month bile duit elaun dah masuk'' when I start to question myself, am I vain? looking at the list, I found out that I spend more money on make up, moisturizer, lotion etc. rather than foods or cloth for that matter. like, much much more. granted, certain things are necessaries for your daily use. things you can't live without.macam selipar tandas

so, i decided to list down sume personal care product and make up yang hak milik I. here we go:

Sila abaikan buku yang bersepah di belakang.sekian
1. Lotion St. Ives
2. Lotion pomegranate body shop
3. Eubos hand lotion
4. Guardian shea butter hand cream yang bau busuk
5. Vaseline
6. Bedak sejuk (sebab tak mampu beli sk II)
7. Revlon lip stick
8. Color sensational lip stick
9. body shop shimmer lip balm
10. body shop chap stick
11. palmer's lip balm
12. elianto eye shadow
13. Rimmel eye shadow
14. face shop eye shadow
15. Rimmel concealer                            16. Eyelash curler
17. Loreal make up remover                   18. tweezer
19. body shop skin boost                      19. nail clipper
18. MAC strobe cream                          20.Blusher
21. MAC foundation                              22. J&J bedak
23. Maybelline eyestudio                      24. Tony & Guy hairspray
25. Loreal hair serum                             26. Nivea deodorant
27. body shop lip liner                           28. 3 eyeliner (sume black)
29. MAC compact powder                     30. 2 maybelline mascara
31. loreal moisturizer                             32. herbal essential hair mask
33. fruit of the earth aloe vera                 34. body shop eye reviver yang tidak berkesan

Selalu pakai   Pakai time tertentu sahaja

Dari list kat atas, kira-kira I akan pakai about 6 products lepas mandi. fuh...banyaknye.kalau nak pergi kelas boley pakai up to 11 products. bukan bedak sejuk la of cos. karang menjerit la pulak budak-budak kelas ingat nampak hantu. itu tak termasuk lagi basuh muka, shampoo, conditioner, face scrub, body scrub, feet scrub, whatever scrub. Gone are the days when I used to just wash my face and not bothering with any of the after facial product. *sigh.

Ok, so why bother wearing all that stuff kalau tak nak kan? This is why:

before make up

after make up

punye la hot muka lepas make up, kalau boleh time tido pun tak nak cuci make up. so, kalau korang la kan, korang nak ke muka before make up ke atau after make up? Definitely la after make up. Bukan sebab nak muka cantik. Itu sebab nak mengelakkan orang menjerit macam kena sawan babi lepas tengok muka.

so, kalau muka I dari mcm ni:

jadi macam ni:

(sedikit perasan di sini)

Nak tepek muka dengan bedak sejuk tiap-tiap malam pun I rela you. For me, putting a lot of effort on my appearances is not vain. It is simply an unselfish act of taking care of myself. Word of warning; do not overdo it tho. Unless if you want to look like this:

ape tgk2?

as long as i shows some self restrain, i dont think im vain thankyouverymuch.

Wednesday, October 20, 2010


At last!!!! Selamat juga i membuat blog setelah sekian lama dah merancang dan berangan untuk menulis blog. Ni gara-gara pengaruh rakan sebaya serta orang tua belia dan jugak advertismen secara langsung dan tidak langsung dalam paper dan muvi. Talk about movie, i teringat la pulak cite yang membuatkan i tertarik untuk menulis blog iaitu Julie/Julia; Maryl Streep dgn Amy Adams berlakon.

Spoiler alert: food looks good.men not so much 

For those who don't know, cite ni pasal minah ni (amy adams) yang jeles dengan kawan2 die yang berjaya. So, nak buktikan die jugak boley jadi feymes minah ni buat la blog untuk challengekan diri sendiri untuk menghabiskan buku resepi chef masakan perancis (meryl streep) yang tebal giler tahap baling kat gajah pn diorg boleh pengsan. Cite ni sangat bes!! Tidak digalakkan kepada sesiapa yang lapar dan wanita-wanita mengidam.

so anyway, since i nak kene stadi sebab khamis ni ade test and banyak giler assingment nak kene siapkan (omgomgomg.tapi sempat aje nak tulis blog.gedik) kene tulis pendek2 aje. sape-sape yang terjumpa dan terbaca post ni silalah tinggalkan komen ok!

Sekian, majulah blog untuk negara XD